Třeboň ::
odstavec
55
Selský synek z Jankova na Vožicku, hluboce vzdělaný ekonom a hospodářský praktik, zasáhl hlouběji do svého oboru než celý štáb jeho vrstevníků a předchůdců v daleko širší oblasti, než jsou Čechy. Malý přírůstek kapřích obsádek na svěřených rybnících vedl tohoto hospodáře k dlouholetým pokusům. Do jeho doby nevědělo se zhola nic o výživě ryb, a celkem málo o jejich biologických podmínkách. Sel tedy otec k jádru věci smělým pokusem vlastním. Hromadí sta obsahů rybích žaludků i střev v přesně oznalených lahvičkách, podrobuje je mikroskopickému rozboru a dospívá jim k nezvratnému odsouzeni dosavadních názorů, že základní potravou kapra jsou rostlinné a bahnité látky, pouze náhodně promišené animálnimi složkami. Naopak, ryze živočišná říše, hlavně drobná fauna vodního planktonu dodává základní stravu tomuto domnělému "omnivoru" a na její hojnosti ve vodě závisí veskrze úrodnost rybníka. V hutné zkratce vyjadřuje syn otcův objevitelský přínos do světového hospodaření rybničného, ale byl by nesrozumitelný neodborníkům, kdybychom blíže nevyložili, co jsme se dočetli v jeho knize Výživa kapra a jeho družiny rybničné, která je klasickou knihou nejen českou, ale těší se právem i proslulosti světové. Němci si ji dvakráte přeložili a stala se přímo učebnicí i rybářství japonskému. Četl jsem ji vášnivě jako nejnapínavější román, ač jde o práci přísně a ryze vědeckou.